ROZHOVOR: V byznys světě by se měli Němci učit od Čechů

Majitel společností Parabel a Metako Michael Krüsselin přijel poprvé do Česka již v roce 1991, kde si vyjednal u Zlína živnost pro svou mateřskou německou firmu. Jeho nadšení, tvrdá práce a tehdejší bezkonkurenční obchodní příležitosti ho doslova dostaly, a tak se rozhodl zakotvit právě v obci Lukov nedaleko Zlína. Založil obchodní firmu, kterou postupem času vybudoval a rozšířil. Dnes se může pyšnit dvěma prosperujícími strojírenskými firmami a vlastní výrobou.

Jste Němec, přesto jste se rozhodl žít a podnikat v České republice. Z jakého důvodu?

Původně jsem přijel do Česka za svým tehdejším zaměstnavatelem. Poměrně rychle mi bylo jasné, že situace v Česku po „Sametové“ revoluci skýtala skvělé příležitosti, které trvají za změněných podmínek i dnes. Rozjel jsem výrobu kontejnerů, toto odvětví na tehdejším trhu chybělo a pokračoval jsem dalšími strojírenskými díly různé velikosti i hmotnosti a postupně se naše společnost stala známou, zakázky se jen hrnuly. Firmy nás samy oslovovaly s nabídkou spolupráce a takhle to funguje dodnes. Už tehdy se zrodil úspěch, který trvá i ve 21. století.

Podnikáte ve strojírenství, proč jste zvolil tento obor?

Myslím, že mi byl předurčen, protože k různým součástkám a přístrojům ze železa jsem měl vždy vztah. Takže jsme se šel učit po základní škole do kovoobráběčské školy, pak následoval učební obor automechanik. Hned nato jsem byl povolán do vojenské služby a musel jsem tam plnit různé administrativní úkony. Z toho vznikl nápad tyto dvě věci spojit a já se vyučil tzv. průmyslovým úředníkem. Pro další prohloubení znalostí jsem pak studoval obchodní administrativu. A po dokončení studia jsem měl to štěstí, že jsem získal práci ve strojírenské firmě. Tam jsem se naučil základy nákupu, logistiky i výroby.

Na vašem webu jsem se dočetl, že provozujete různé společnosti. Můžete to více konkretizovat?

Nejdůležitější je v tuto chvíli je společnost Parabel, již třetím rokem rozšiřujeme činnost ve společnosti Metako, která vznikla z důvodu specializované výroby např. malého množství dílů nebo urychlené výroby prototypu pro nějaký vývoj. Pro tyto činnosti jsme postavili vysokokapacitní halu, specializujeme se na řezání otěruvzdorných plechů a dalších typů ocelí metodou řezání: plazmou, laserem a pilou. Svařujeme, vrtáme, ohýbáme, obrábíme, ohraňujeme, zajišťujeme i povrchovou úpravu lakováním včetně tryskání. Neustále vyvíjíme nová řešení a inovace, disponujeme moderním vybavením, umíme zajistit logistiku. Naším cílem je vytvořit další kapacity v ocelářském a strojírenském sektoru, protože na jedné straně se neustále zvyšuje poptávka, ale dodací lhůty by měly být stále kratší. Pokud se o tom chcete dozvědět více, podívejte se na www.parabel.cz a www.metako.cz. Podnikáme na všech kontinentech. Vzhledem ke geografické blízkosti se soustřeďujeme především na sousední země.

V čem jsou vaše hlavní přednosti ve srovnání s podobnými firmami?

Naši zákazníci žádají speciální zařízení i různé díly, které vyrábíme dle výkresů. Jsou to originály, které jiné konkurenční firmy pro jejich složitost či zvláštnost odmítají. Se zákazníkem diskutujeme, pomáháme mu hledat řešení a realizovat jeho vize.

Když byste se ohlédl zpět, jaká byla vaše cesta k vybudování úspěšné firmy? S jakými problémy jste se především potýkal?

Jediná cesta je – práce, práce, práce. Když jsme s tímto byznysem začínali, byli jsme zahlceni poptávkami širokého spektra dílů, nejtěžší bylo najít vhodného a spolehlivého partnera pro kvalitní výrobu. Ve srovnání s dneškem ale nebyl problém sehnat lidi. Mým hlavním úkolem tehdy bylo vysvětlovat zaměstnancům potřeby zahraničního trhu, protože ten byl velmi odlišný od toho, co existovalo v České republice.

A dnes?

Kvalitní zaměstnanci se hledají obtížně, protože odborníci se strojírenským „backgroudem“ na pracovní trhu prostě nejsou. Ale mohu ujistit všechny případné zájemce, že u nás ve firmě zaškolíme velmi poctivě každého, kdo se rozhodne v našem oboru uspět.

V této souvislosti není od věci se vás zeptat, jaký je rozdíl v podnikatelském prostředí v Německu a Česku, čemu se můžeme učit v SRN a naopak, v čem jsme inspirující pro německou stranu? 

Tolik věcí se mění, nejsem si jistý, jestli můžu říct v čem se můžeme učit od Německa a v čem jsme my inspirující. Podle mě se možná Německo může učit od České republiky, jak zde funguje podnikatelské prostředí, firmy inovují, snaží se aktivně dostat do světa, nelpí na minulosti a jsou více flexibilní. Dnes bych řekl, že český byznys svět je ještě více mezinárodní než německý.

Důležité je, že se k nám zákazníci vracejí, řekl jste v jednom interview. A dodal, často se staráme o nevšední věci. Takže nejde jen o výrobky jako takové, ale komfort služeb, které spolu s tím nabízíte?

Ano. Vztahy se zákazníky jsou základ podnikání, tomuto věnujeme hodně energie i času, navštěvujeme je, hledáme ty nejlepší cesty, snažíme se porozumět jejich potřebám. A toto úsilí se nám vrací v podobě „vracejících se“ zákazníků.

Udržitelnost se dnes skloňuje ve všech pádech. Jak se připravujete na ESG reporty?  

Pro nás je velmi důležité propojení systému environmentálního managementu se strategií a cíli firmy. Zaměřujeme se na efektivní využívání zdrojů i energie, naše pracovní aktivity ve výrobní hale nemají negativní vliv na okolní prostředí, firma je dostatečně izolovaná, kontroluje se a předchází jakémukoli negativnímu dopadu výroby na životní prostředí. Spotřeba elektřiny patří k našim významným environmentálním aspektům. Samozřejmě třídíme odpad. V rámci šetření životního prostředí jsme pořídili alternativní zdroje energie na střechu všech výrobních hal i administrativní budovy. Fotovoltaické panely využíváme již déle než rok. Přispíváme tak k ochraně životního prostředí v našem regionu.

Z minulosti tvoříme současnost, ze současnosti budoucnost, jak je tomu v případě Parabelu a Metaka, čím překvapíte stávající a potenciální zákazníky?

Hodně se věnujeme rozvoji firem, pilujeme interní pracovní procesy tak, aby byly efektivní. Mohu říct, že naši zákazníci se už v nejbližší době dočkají rychlejšího servisu a flexibilnějšího přístupu k řešení problémů, které čas od času ve strojírenské výrobě vzniknou.

Rozhovor pro časopis CzechIndustry si můžete přečíst zde:

V byznys světě by se měli Němci učit od Čechů, říká Němec podnikající v Česku více než 25 let :: Přinášíme vám informace, které dávají smysl (casopisczechindustry.cz)

V byznys světě by se měli Němci učit od Čechů, říká Němec podnikající v Česku více než 25 let | EfektivníÚspory.cz (efektivniuspory.cz)