Rozhovor: Němec podniká v Česku více než 25 let

Michal Krüsselin přijel do České republiky poprvé v roce 1991 a vyjednal živnost pro svou mateřskou německou firmu u Zlína, kde sourozenci Baťovi v roce 1894 založili Světovou obuvnickou říši. Životní prostředí, lidé, nadšení pro změnu režimu a zejména velké obchodní příležitosti v bývalém Československu na něj zapůsobily natolik, že se rozhodl usadit v Lukově u Zlína a založit si vlastní obchodní společnost. Z malé firmy se postupem let stala společnost obchodující jak s Českou republikou, tak se zahraničím. Později založil další firmu a rozjel výrobu.

Jak jste se dostal ke strojírenství – kdy přišel první nápad, že budete podnikat v tomto oboru?

Během své profesní kariéry jsem se po absolvování kovoobráběčské školy vyučil automechanikem. Hned na to jsem byl povolán do vojenské služby a musel jsem tam dělat různé administrativní úkony. Z toho vznikl nápad tyto dvě věci spojit, načež jsem se vyučil průmyslovým úředníkem. Pro další prohloubení znalostí jsem pak studoval obchodní administrativu. Po dokončení studia jsem měl to štěstí, že jsem získal práci ve strojírenské firmě, kde jsme plnil různé úkoly v oblasti nákupu, logistiky a výroby.

Jedním z mých úkolů bylo na začátku 90. let pomoci v Česku se založením výroby kontejnerů. Dále také přesuny některých výrobních dílů v oblasti strojírenství. Při této činnosti mě oslovovaly různé firmy, zda bych pro ně nemohl tyto činnosti dělat také. Nápad se tedy zrodil již tehdy a dovedl nás k úspěchu, který máme dnes.

Jaké firmy nyní máte a co umí?

Provozujeme různé společnosti. Nejdůležitější je v tuto chvíli samozřejmě Parabel. Již dva roky rozšiřujeme výrobu v naší společnosti METAKO. Naším cílem je vytvořit další kapacity v ocelářském a strojírenském sektoru, protože na jedné straně se neustále zvyšuje poptávka, ale dodací lhůty by měly být stále kratší. Můžeme pálit, ohýbat, svařovat, soustružit, frézovat, vrtat a lakovat různé obrobky v relativně krátkém čase. S vývojem obou společností jsme velmi spokojeni. Pokud se o tom chcete dozvědět více, podívejte se na www.parabel.cz a www.metako.cz.

Jste Němec, ale žijete v České republice. Proč jste se v Česku rozhodl podnikat?

Původně jsem přijel do Česka za svým tehdejším zaměstnavatelem. Poměrně rychle mi bylo jasné, že situace skýtala dobré možnosti, které jsou za změněných podmínek i dnes.

Obchodujete i v zahraničí – s jakými zeměmi?

Podnikáme na všech kontinentech. Vzhledem ke geografické blízkosti se soustředíme především na sousední země.

Své podnikání jste vybudoval před více než 25 lety a stále roste. Co pro vás za tu dobu bylo nejtěžší?

Vždy budou vzestupy a pády. Současná situace s koronavirem a nyní válka na Ukrajině vše neusnadňuje, ale to je výzva, které vždy čelíme. V každé situaci musíme najít řešení. Ale abych odpověděl konkrétně na vaši otázku, největší výzvou bylo rozhodnout se ve prospěch samostatné výdělečné činnosti, protože odpovědnost roste s každým dalším zaměstnancem. Riziko nelze předvídat, i když se k věci vždy přistupuje s optimismem.

Čím jsou vaše podniky jedinečné?

Chceme našim partnerům nabízet řešení. Produkty nejsou vždy vyspělé a často se nedaří najít správného výrobního partnera. V tom je naše síla, často se staráme o nevšední věci. To je to, čím jsme známí a proč se k nám naši zákazníci stále vracejí a doporučují nás ostatním.

Jaký je váš úspěch?

Náš úspěch spočívá v našich dobrých, motivovaných zaměstnancích. Neustále pracujeme na zlepšování našich znalostí a dovedností, což se nám v posledních letech daří.

Rozhovor si můžete přečíst v původním znění zde:

Rozhovor ČR pro EU

PP Agency – tisková agentura pro podporu exportu

The Czech Republic – Your Business Partner in the EU 2022 by PP AGENCY – Issuu